Múlttal a Jövőért Egyesület 1%-os kampánya

Múlttal a Jövőért Egyesület 1%-os kampánya

Megalakulásunk 2013 őszén egy munkával töltött fáradt, borús estén kezdődött, ahol gondolataim azon jártak, hogyan tudnánk támogatásokhoz juttatni a Bakonyi Vigasság akkor még pár órás Folklór műsorunkat – ami mára nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. Ahogy agyaltam egy hírfoszlányra lettem figyelmes a televízióból, hogy pályázati lehetőségek vannak rendezvényekre. Egyből utánajártam és kiderült, hogy ezekhez a pénzekhez csakis egy civil szervezet megalakításával lehet hozzájutni. Még aznap este felkértem a megalakuláshoz szükséges 10 főt. Másnap 6 tési és 4 várpalotai taggal megkezdődtek a megalakulás első lépései. Ügyvédet és könyvelőt is pár nap leforgása alatt találtunk. Egy héten belül már alakuló ülésen kikiáltottuk megalakulásunkat. Ezt követően benyújtottuk alapszabályunkat elfogadásra a Veszprémi Törvényszék Civil Lajstromához. A téli munkaszünetnek köszönhetően csak 2014. január 2-án kerültünk hivatalosan bejegyzésre működő civilszervezetként. Ez annyiban hátráltatott minket, hogy a megalakulás évétől számított első két évben állami pályázatokra nem pályázhattunk, így támogatókat és egyéb pályázati forrásokat kerestünk. Így alakult, hogy 2014-ben az E-on karácsonyi pályázatán sikerült nyernünk településünknek egy karácsonyfát fényekkel. 2015-ben vállalkozói támogatásokból és kisebb pályázatokból tartottuk fent magunkat. Majd elérkezett a 2016-os év, első sikeres állami pályázatunk éve, melynek összege 150.000 Ft volt. Ez fedezte az éves kiadásainkat, működési költségeinket. Ezek után egyesületünk évről évre tört előre, nem voltunk alvó szervezet, minden évben alkotunk, dolgoztunk, és sikereket értünk el. Tagságunk azóta folyamatosan bővül, támogatóink köre egyre csak nő, rengeteg partnerkapcsolatra tettünk szert, és látványos előrelépéseket, munkákat tettünk kis falunkért.

És akkor most lássuk, kik vagyunk mi, és miket is csinálunk:
Egyesületünkről:
2013 novemberében alakultunk és jogerősen 2014. január 2-án kerültünk nyilvántartásba.
Az egyesület a tagok közreműködésével és anyagi hozzájárulásával Tés népi hagyományainak és kultúrájának megőrzését segíti elő, táborok, és műsorsorozatok szervezésével a falusi turizmust fellendíti, valamint a környezet rendezésével összhangban munkával látja el a helyi lakosságot.Az egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.
Az egyesület feladatai:
• a kulturális örökség megóvása, műemlékvédelem;
• környezetvédelmi tudatosság kialakítása, környezetvédelem;
• falusi rendezvények szervezése, a népi hagyományok népszerűsítése;
• népművészeti és kézműves hagyományok ápolása;
• a tagok érdekvédelme és képviselete, szakmai tájékoztatása, egészség megóvása;
• bárki számára elérhető táborok (pl. népzenei, néptáncos) szervezése és az ehhez szükséges feltételek megteremtése;
• az egyesületi tagság körében a népművészet és a falu hagyományainak, szellemi értékeinek felelevenítése, megőrzése, igényes alkotásra való nevelés az egyéb kézműves népművészeti és iparművészeti ágakban, hagyományőrző programok szervezése, néphagyományaink, népszokásaink őrzése;
• a falu értékeinek, hagyományainak megőrzését szolgáló, egyéb máshová nem sorolt tevékenységek.

Továbbá – ahogy mi szoktuk mondani a tagok között – minden más tevékenység, önkéntes munka, anyagi támogatás, amivel településünket gyarapítjuk, előre mozdítjuk. A fentieket szem előtt tartva dolgozunk közösen a mindenkori önkormányzattal közös ügyünkért, Tés községért.
A jövőben szeretnénk tevékenységi körünk kibővíteni gyermek- és ifjúságvédelemmel, Erasmus programhoz való csatlakozással, ezzel segítve fiataljainkat, hogy felfedezhessék a világot, megismerkedhessenek más országokkal, önkéntes munkájukkal fejleszthessék nyelvtudásukat és saját kompetenciáikat.

Az egyesület neve a főtevékenységünkre alapul, ahogy életünkben tapasztaljuk: múltunk nélkül nincs jelen, sem jövő. Hagyományainkra alapozva és a természetvédelmet is magában foglalva adtuk ezt a nevet egyesületünknek: Múlttal a Jövőért Egyesület.
Bízunk abban, hogy egyesületünk tevékenységeivel még hosszú ideig tudjuk segíteni településünk közösségi, kulturális, tárgyi és szellemi fejlődését. Civil szervezetünk tagjai mindent megtesznek a jövőben is ennek érdekében.
„Tekints vissza a múltadba, meríts belőle és építsd jeleneddel a jövőd!,,
Lippert Ferenc
elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük