Veszprém Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

Rólunk

Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület, Veszprém

Cím: 8200 Veszprém, Stadion u. 1/B., Iroda: 8200 Veszprém, Kossuth u. 10. II/203.
Telefon: (0036-88)401- 110
E-mail: civilhaz@vpmegye.hu
Honlap: www.civilhazveszprem.hu
Képviselője: Varga Endre

Egyesületünket 2003-ban jegyezték be, ám tagjaink régóta tevékenykednek a civil szféra különböző területein. A megalakítás gondolata annak kapcsán fogalmazódott meg, hogy azokat a tudásokat, képességeket és készségeket, amelyekkel rendelkezünk, betegyük egy közös kalapba és megpróbálkozzunk azzal a nem túl könnyű feladattal, hogy a Veszprém megyében működő civil szervezetek tevékenységét segítsük, motiváljuk az egymás közötti kapcsolatok kialakítását. Céljaink között szerepelt emellett az önkéntes segítő munka népszerűsítése, a határon túli nonprofit szervezetekkel való kapcsolatok kialakítása és ápolása, az Európai Unióval kapcsolatos információk továbbítása.

Az egyesület fő célkitűzése, a Veszprém megyében működő civil szervezetek szakmai tevékenységének támogatása szakmai szolgáltatások kialakításával. Az információk adásán túl, pénzügyi, pályázati, jogi, szervezetfejlesztési tanácsadásokat, szakmai workshopokat, fórumokat, képzéseket, konferenciákat szervezünk.
Szakmai könyvtárat üzemeltetünk, inkubációs tevékenységet végzünk, biztosítjuk az ingyenes fénymásolás, nyomtatás, lehetőségét, irodatechnikai eszközök használatát.

Egyesületünk két nagy állandó programot működtet.

1. A Veszprém Megyei Civil Információs Centrum általános civil szolgáltatásokkal segíti a több mint 3000 Veszprém megyei civil szervezetet. A civil törvény változásai és az annak való megfelelés még mindig nehézségeket okoz, így erre külön hangsúlyt fektetünk, így biztosítva számukra a jogszerű működést. Tapasztalataink azt mutatják, azok a civil szervezetek képesek életben maradni és sikeressé válni, amelyek képesek a fejlődésre, tanulásra, ennek érdekében évente 40 szakmai fórumot, és 10 képzést szervezünk, valamint folyamatos ügyfélszolgálati rendszert biztosítunk.

2. A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház projektünk a hátrányos helyzetű célcsoportoknak (idősek, ifjúság, nők, fogyatékossággal élők, romák,hátrányos helyzetű településeken élők) ad szakmai segítséget. Az esélyegyenlőség népszerűsítése, az esélyteremtés időszerű kérdéseinek szakmai körökben történő megvitatása, a problémák megoldása, a társadalom érzékenyítése határozza meg tevékenységünk, programjaink évenkénti kialakítását. 2011-től prioritást kapott a családok támogatása, az önkéntesség elterjesztése, népszerűsítése is.

Együttműködünk az általunk létrehozott Veszprémi Civil Kerekasztallal, továbbá a Megyei Civil Kerekasztalt vezetjük, mely a térségért felelős civil szervezetek részvételével, megteremti az önkormányzati és civil szféra hatékony együttműködését.

2011-ben létrehoztuk a Veszprémi Fogyatékosügyi Kerekasztalt, majd 2014-ben a Veszprémi Kulturális Civil Kerekasztalt, melyek saját szakterületükön, a hálózatban való gondolkodást és az együttműködések sikerét hivatottak biztosítani. Emellett folyamatosan segítjük a civil szervezetek partnerségépítési törekvéseit, mind egymás között, mind az önkormányzati és a gazdasági szereplőkkel.

Projektjeink az elmúlt időszakban:

Visegrádi Alap projektet hajtottunk végre, melynek célja volt, az alternatív forrásteremtési technikák megismerése és gyakorlati alkalmazása a V4-es országokban
„Kárpátaljai Megyei Civil Szervezet Visegrádi civil híd Ukrajnának” elnevezésű projekt keretében Beregszászon „A civil szervezetek és az önkormányzatok közötti együttműködés” témában tartottunk 40 órás képzést
„Hálózatban az erő” önkormányzati – civil partnerség megerősítése, a kistérségi kerekasztalok funkciójának helyreállításával projekt
2016-ban harmadik alkalommal osztottuk ki a „Veszprém Megye Önkéntese” díjat
2016-2017 A Nemzeti Tehetség Program keretében „Tehetséges vagyok, a családom támogat” majd azt követően a „Tehetséges vagyok, a családom büszke rám” projekttel a tehetséges gyermekeket, fiatalokat körülvevő támogató környezetet erősítettük.
„Vezetői kompetenciák erősítése a civil szektorban” projektünkkel a megye 2 városában 5 alkalomból álló képzéssorozattal segítettük a civil szervezeti vezetőket, hogy vezetési feladataikat hatékonyabban lássák el.