TUDNIVALÓK A VÉRADÁSRÓL

TUDNIVALÓK A VÉRADÁSRÓL

Ki lehet véradó?

Ha megfelel az alkalmassági feltételeknek, akkor véradó lehet az a személy, aki betöltötte a 18. életévét, és ha első véradó, akkor legfeljebb 60 éves, ha visszatérő véradó, akkor legfeljebb 65 éves.

A véradóknál vannak meghatározott súlykorlátok?

Igen! Legalább 50 és legfeljebb 140 kg testsúlyú személyek lehetnek véradók (egyedi elbírálás alapján nagyobb testsúly esetén is engedélyezhető a véradás)

Milyen igazolványt kell bemutatni?

  • személyazonossági igazolvány, vagy más arcképes hatósági igazolvány: útlevél, jogosítvány, diákigazolvány, fegyveres testületi igazolvány
  • TAJ kártya (lehet fénymásolat)
  • lakcím kártya (első véradóknál eredeti irat bemutatása szükséges)

Évente hányszor lehet vért adni?

nők esetében évente legfeljebb négy véradás (4 alkalom/365 nap),férfiak esetében évente legfeljebb öt véradás (5 alkalom/365 nap).

Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között?

Minimum nyolc hét (56 nap)

Lehet enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?

A véradás nem azonos a vérvétellel, ahol éhgyomorral kell érkezni. Véradás előtt viszont enni és inni is kell. Nagyon fontos, hogy a véradó a véradás előtt és után is bőségesen igyon folyadékot.

Mit ehetek ihatok a véradás előtt?

A véradásra vonatkozó szabályok különböznek az orvosi laboratóriumok mintavételi szabályaitól. Míg laboratóriumi vizsgálatoknál követelmény, hogy reggel éhgyomorral érkezzenek a betegek, addig a véradásnál ezzel ellentétben azt kérjük, hogy:

  • a szokásos mértékben táplálkozzon, de lehetőleg kerülje a zsíros ételeket,
  • semmiképpen se érkezzen üres gyomorra,
  • igyon bőségesen (legalább fél-egy liter)

Szabad-e alkoholt fogyasztani véradás előtt?​

Véradás előtt ne igyon alkoholt! Kerülje el, hogy másnaposan érkezzen véradásra. A maximálisan megengedhető mennyiség a véradás előtt két órával elfogyasztott 0,5 l sör vagy ennek megfelelő mennyiségű más alkoholos ital.

A véradás előtt milyen orvosi vizsgálat történik?

Ujjbegyéből vett vérmintából meghatározzák:

  • vérének hemoglobin (vérfesték) értékét
  • első véradók esetén az ABO vércsoportot.

Véradás előtt az alábbi fizikális vizsgálatok történnek:

  • vérnyomásmérés
  • pulzusszámlálás
  • szükség esetén testsúlymérés
  • szükség esetén lázmérés
  • mellkas meghallgatás,nyirokcsomók tapintása

Mennyi vért vesznek le a véradáskor?

Átlagosan 450 ml-t, ami egy egészséges felnőtt ember számára veszélytelen. A szervezet ezt a mennyiséget megfelelő vasbevitel esetén könnyedén tudja pótolni.

Mennyi ideig tart a véradás?

A vér levétele 5-10 percig tart. Az egész folyamat, jelentkezéssel, adatfelvétellel, kivizsgálással együtt összesen fél-háromnegyed óra.

Kell pihenni a véradás után?

Pihenjen a véradás helyszínén legalább 5-10 percet. Aznap kerülje a nehéz fizikai munkát, sportot, és lehetőleg 1-2 órán keresztül ne dohányozzon.

A folyadékveszteséget kell pótolni?

A véradás után igyon bőségesen folyadékot.

Térítésmentes Magyarországon a véradás?

Magyarországon a véradás önkéntes és térítésmentes. A véradás után a véradók 1000 Ft összegű vásárlási utalványt kapnak, ami nem a vér ellenértéke, hanem a folyadék, kalória veszteség pótlására szolgáló élelmiszer beszerzését szolgálja.

Ha van tetoválásom és/vagy piercingem adhatok vért?

Fél évig nem adhat vér, akit tetováltak, vagy testékszert kapott. A tartós smink, ami magában foglalja a microbladig technikát is, azonos megítélés alá esik, mint a tetoválás.

Terhesség vagy szoptatás alatt lehet vért adni?

Terhesség alatt, és a terhesség után fél évig nem szabad vért adni. A szoptatás nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban az anya egészségének védelme érdekében nem tanácsos az intenzív szoptatás időtartama alatt vért adni akkor sem, ha a szülés fél évnél régebben történt.

Antibiotikumos kezelés idején lehet vért adni?

A kizárási időt a kezelt betegség függvényében a véradás előtt kivizsgáló szakember állapítja meg. A kizárás általában a teljes gyógyulást követő egy hónapig (30 nap) tart, azonban súlyos fertőző betegségek esetén az antibiotikumos kezelés lezárását követően a kizárás még hosszú ideig, akár évekig fennállhat.

A cukorbetegek adhatnak vért?

Nem adhat vért, akinek 1-es típusú cukorbetegsége van, inzulin kezelésre szorul, vagy szövődményei alakultak ki a betegségtől.

A külföldiek is adhatnak vért?

Abban az esetben, ha hitelt érdemlő iratokkal tudják személy azonosságukat, lakóhelyüket és egészségbiztosításukat igazolni, valamint rendelkeznek magyarországi levelezési címmel. A magyar nyelvet nem beszélőknek tolmáccsal kell érkezniük, akinek a véradás teljes folyamata alatt jelen kell lennie.

Menstruáció alatt adhatok vért?

Nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban azok a nők, akiknek havi vérzése a szokásosnál nagyobb vérveszteséggel-, hasi fájdalommal-, rossz közérzettel-, migrénnel jár, helyesen teszik, ha két héttel elhalasztják véradási szándékukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük